Proteza dentară: cât costă, cum se întreţine

Proteza dentară

Proteza dentară

 

Pentru că nu îşi tratează cariile la timp, milioane de români ajung să-şi piardă dantura la 50 de ani.

România face parte din ţările eu­ropene cu cei mai mulţi purtători de pro­teze dentare, numărul acestora ridicându-se la câteva milioane. Stomatologul Sabina David (Miu). din Bucureşti spune ce a dedus din experienţa pe care o are zilnic la cabinetul său din Bucureşti. „Oamenii nu îşi îngrijesc dantura şi ajung să îşi piardă toţi dinţii. Sunt femei care preferă mai degrabă să se coafeze decât să îşi pună dinţi în gură şi bărbaţi care aleg să dea banii pe băutură”, spune medicul.

Vizita la dentist, obligatorie o dată pe an

Un control stomatologic făcut o dată pe an ar salva situaţia unei proteze dentare, cred medicii dentişti. „Afec­ţiunile netratate, de regulă cariile, duc la pierderea dinţilor. Şi adevărul este că oamenii nu îşi tratează problemele simple la timp şi vin la medic în ultimul ceas”.

Puţini îşi permit un implant dentar

Faţă de alte ţări europene, la noi se folosesc încă modele mai vechi de proteze (proteze din plastic care se scot şi se pun în pahar). „Sunt proteze mobile totale sau parţiale, potrivite celor cu edentaţii totale”, spune medicul stomatolog Sabina David (Miu). Preţul acestora variază între 1000 şi 1.500 de lei.  Pe lângă aceste proteze vechi, mai există şi lucrări fixe, care se ancorează pe dinţii restanţi.  Totodată, există şi proteze „scheletate” (li se pun celor care mai au dinţi în gură, sunt mai stabile şi pot fi scoase). „Nu în ultimul rând, se folosesc proteze flexibile, mai moderne şi mai uşor de întrebuinţat, care se aşază mai bine în gură”, spune medicul stomatolog Sabina David (Miu). Modelul cel mai potrivit, în acord cu afecţiunile pe care le are un pacient, dar şi cu veniturile sale, va fi stabilit de medicul stomatolog.

Dureri şi răni pe mucoasă

Dacă proteza dentară nu este bine pusă, vor apărea dureri, răni pe mucoasă şi nu veţi putea închide bine gura. Pe de altă parte, medicul stomatolog Sabina David (Miu)  aminteşte că o proteză bine pusă nu necesită folosirea în exces a gelurilor de fixare. „Tot ce trebuie să faceţi este să vă îngrijiţi co­rect protezele: să le curăţaţi cu periuţă şi pastă de dinţi, iar dacă sunt din acelea care se pun în pahar, să folosiţi şi pastile speciale de curăţat”, recomandă Sabina David (Miu). Specialistul mai aminteşte că o proteză bine montată poate fi schimbată şi după 20 de ani.

Adio caramele şi nuci!

Curăţaţi protezele după fiecare masă şi folosiţi soluţii dezinfectante  (succesul pe termen lung al protezei depinde de cum vă faceţi igiena).

Evitaţi alimente precum: nuci, nuga, caramele, pâine prăjită în primele două săptămâni de la montarea protezei, mâncaţi doar alimente moi, apoi introduceţi treptat alimentele solide ,

Nu consumaţi alimente fierbinţi, mergeţi la medic de două ori pe an, mai ales dacă aveţi dantura cu probleme.