Cum trebuie îngrijiti dintii de lapte

dintii de lapte

Masati gingiile micutilor, folositi pasta si periute speciale si nu le dati copiilor fluor decât la recomandarea medicului.

Cum trebuie îngrijiti dintii de lapte? Dintii de lapte au un rol foarte important atât în alimentatia copilului, pentru ca mâncarea sa se digere corect, cât si în dezvoltarea armonioasa a maxilarelor. Îngrijirea dintilor trebuie sa înceapa înca de la aparitia lor si consta în masarea gingiilor si în perierea lor cu pasta speciala si periute mici si moi. De la vârsta de 4 ani, se pot folosi periute de dimensiuni normale. „Copilul trebuie învatat de mic sa îsi perie dintisorii, mai întâi în joaca, aratându-i miscarile corecte de periaj, în sens vertical. Pentru o curatire eficienta, parintii trebuie sa-i obisnuiasca sa îi perie dimineata si seara”, explica Sabina David (Miu), medic stomatolog la Clinica Sfantul Stefan (Smile Dent) din Bucuresti.

 

Prima vizita la stomatolog la 3 ani

De asemenea, copiii ar trebui obisnuiti cu ideea de a merge la doctor cât mai devreme, iar prima vizita stomatolog este bine sa aiba loc înca de la vârsta de 3 ani. Duceti copilul la control cel putin o data pe an, pentru a observa schimbarile care pot avea loc. Cariile care apar trebuie tratate imediat, pentru ca evolueaza foarte repede si se poate ajunge la extractie, caz în care dintele definitiv creste strâmb si înghesuit.

„Mentinerea pe arcada a dintelui de lapte este importanta, extractia precoce provocând tulburari de dezvoltare. Extractia unui dinte de lapte se face atunci când acesta devine foarte mobil si îngreuneaza procesul de masticatie sau în cazul în care dintii au avut carii complicate care produc tulburari de eruptie ale dintilor permanenti”, mai spune Sabina David (Miu).

 

Extractia dintilor de lapte ar fi bine sa aiba loc la medic, nu acasa,  pentru a face o radiografie care sa verifice prezenta dintelui permanent si pozitia lui. Daca mugurele dintelui permanent lipseste, dintele de lapte se pastreaza pe arcada cât mai mult posibil.

 

Excesul de fluor duce la aparitia petelor

Alti pediatri spun ca ar trebui sa li administreze copiilor tablete cu fluor în perioada de formare a dintilor, de la aparitia primului dinte  pâna la 14-16 ani, pentru ca în acest fel se surprinde înt reaga perioada de minera­lizare a dintilor permanenti. Medicul stomatolog Sabina David (Miu) nu recomanda administrarea fluorului la copii: „Consumul excesiv de fluor conduce la decolorarea dintilor, la aparitia petelor si la slabirea smaltului”. De asemenea, limitati-le copiilor consumul de dulciuri si bauturi carbogazoase pentru a evita aparitia cariilor si înlocuiti-le cu fructe si legume. „Nu încurajati copilul sa foloseasca prea mult timp biberonul pentru ca poate duce la aparitia cariei de biberon”, va sfatuieste medicul.

SURSA : http://www.amfms.ro/din_presa/5453.html

Ati citit articolul Cum trebuie îngrijiti dintii de lapte. Pe noi ne găsiți și pe Facebook, Instagram și Twitter.

Programări la: 021.25.25.693 / 0754.902.562 de luni până vineri de la 09:00-20:00.

Adresa: Piata Sfantul Stefan, numarul 13B, Sector 2, Bucuresti.