Este deosebit de important pentru succesul oricarui tratament stomatologic, asadar si in acest caz, ca pacientul sa respecte intreg setul de recomandari dupa implant dentar.
Tehnologia implantului dentar a revoluţionat stomatologia moderna si este solutia perfecta de a inlocui un dinte lipsa, mai multi dinti sau chiar pe toti.
Un implant dentar este, practic, un mic cilindru dintr-un metal biocompatibil, fixat chirurgical in osul maxilar si destinat sa inlocuiasca radacina unui dinte indepartat si sa slujeasca drept suport al unei proteze.
Plasarea se face printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o, ca agresivitate, cu o extractie.
Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.
Cand vorbim despre recomandari dupa implant dentar, ne referim la acele reguli de intretinere care trebuie respectate pe perioada imediat post operatorie si reguli generale, de urmat de catre orice beneficiar de implant.
Recomandari dupa implant dentar – imediat post-operator
1. Privind evitarea hemoragiei
- Pentru a evita o hemoragie post implant, se vor evita: scuipatul, fumatul, suptul si clatitul energic al gurii.
- Evitarea atingerii cu limba sau cu altceva (mana) a zonei unde s-a facut operaţia.
- O sangerare usoara este normala in primele 24 de ore. Nu trebuie sa faceti greseala de a lua aspirina in perioada imediat post-operatorie. Aspirina poate declansa hemoragii dupa un implant dentar, avand rol anticoagulant.
- Nu dizlocati cheagul de sange format; se incetineste vindecarea.
- Este mai bine sa stati intr-o pozitie verticala in primele ore de dupa operatie. Daca veti sta intinsi, acest lucru va duce la cresterea presiunii sangelui in cap. O plimbare, seara, va stimula circulatia sangvina si limfatica. Ar trebui sa evitati efortul si exercitiile fizice pentru cateva zile.
2. Privind inflamarea post-operatorie
- Punga de gheata se va tine pe obrazul cu implantul dentar 10-15 minute, dupa care se pune la frigider, tot 15 minute, apoi se aplica din nou 15 minute si se repeta tot asa. In felul acesta se reduce riscul formarii umflaturilor si vanatailor.
- Se recomanda dormitul pe spate, pe 2-3 perne, cu capul ridicat fata de restul corpului.
- Dupa interventie, ar trebui sa va limitati la mancaruri moi (legume fierte, salate sau peste), timp de 5-7 zile, pana ce firele vor fi indepartate. Consumul de produse alimentare lipicioase (fainoase) sau dure poate cauza inflamarea zonei.
- Orice hematom aparut se va retrage de la sine in maxim 7-10 zile.
3. Privind gestionarea durerii
- Daca urmati indicatiile medicului, inainte si dupa interventia de implant dentar, nu veti avea probleme legate de durere.
- Este bine sa respectati tratamentul si orele de administrare a medicamentelor daca doriti sa va recuperati rapid si sa nu aveti complicatii dupa operatie.
- Combinatia prescrisa – antibiotic impreuna cu antiinflamator si analgezic – duce la eliminarea oricarei dureri.
- Nu asteptati sa apara durerea ca sa va dati seama daca puteti s-o suportati! Tratamentul durerii postoperatorii trebuie sa inceapa in lipsa durerii. Atunci cand simtiti ca se dezmorteste zona anesteziata trebuie luat primul calmant.
- Prin reducerea inflamatiei se scade probabilitatea de aparitie a durerii. Sunt foarte folositoare gheata sau compresele reci, aplicate pe obraz in dreptul operatiei. Trebuie reinnoite periodic pentru a se pastra local permanent o temperatura scazuta.
- Medicul poate recomanda un gel cicatrizant si unul dezinfectant pentru plagile gingivale.
- Daca apar manifestari neplacute sau vi se pare ca ceva nu este in regula dupa operatia de inserare a implanturilor dentare, trebuie anuntat medicul imediat.
4. Pentru evitarea infectarii zonei
- Riscul de infectii este prezent in absenta protectiei antibiotice. In cazul interventiilor in zona sinusurilor, e nevoie de combinarea unui antibiotic eficient cu un decongestionant nazal, pentru a se evita aparitia sinuzitei.
- Nu suflati nasul dacă implantul se afla in partea superioara, vecină cu sinusul maxilar. Gestul poate duce la infectarea plagii.
- Evitarea atingerii cu limba sau cu altceva (mana) a zonei unde s-a facut operatia.
- Nu fumati. Se intarzie vindecarea si creste sansa de aparitie a infectiei.
- Contactati medicul daca, dupa interventie, vi se face rau, aveti febra, vomitati sau aveti orice alt semn de infectie.
5. Dieta post-operatorie
- Evitati sa mancati si sa beti bauturi fierbinti, pana ce va trece efectul anesteziei locale. Altfel, va veti musca obrazul fara sa simtiti.
- Este indicat sa beti multe lichide. Daca va este sete, inainte ca efectul anesteziei sa treaca, puteti bea, fara probleme, apa.
- Nu folositi in niciun caz paiul pentru a consuma lichidele, pentru ca suptul poate disloca un cheag sau chiar declansa o hemoragie.
- Intotdeauna trebuie sa mestecati pe partea opusa operatiei, atat timp cat rana nu este complet vindecata. Dar nu este foarte grav daca mancarea intra in contact cu locul operatiei. Intotdeauna clatiti gura cu apa calda, dupa fiecare masa.
- Cafeaua poate cauza hemoragii post-operatorii sau probleme cu vindecarea. Acelasi lucru se intampla si cu ceaiul negru, bauturile acidulate, alcoolul si nicotina. Acestea trebuie evitate in primele 5-7 zile dupa operatie.
- Evitati alcoolul pe toata perioada vindecarii.
6. Igiena orala
- Igiena orala se reia a doua zi dupa interventie, evitandu-se atingerea zonei operate. Nu intarziati cu periajul nici macar o zi, dupa ziua operatiei, pentru a preveni formarea de placa bacteriana, care ar putea cauza inflamarea gingiilor.
- Zona operata trebuie neaparat curatata si ea, insa cu o periuta moale (nu cu periuta electrica)
- Dusul bucal nu trebuie folosit, timp de 2-3 saptamani, pe partea cu operatia.
Recomandari dupa implant dentar – reguli generale:
1. Igiena orala impecabila
- Dupa realizarea coroanelor dentare, succesul si durata implanturilor dentare depind de igiena dentara.
- Spalarea dintilor corect, de doua ori pe zi
- Utilizarea atei dentare
- Folosirea, eventual, a unei o periute interdentare
- Utilizarea dusului bucal cu apa de gura
2. Rarirea tigarilor fumate pe zi sau renuntarea la fumat
- Studiile arata ca esecul implantului este de 3-5 ori mai mare la fumatori, comparativ cu persoanele care nu au acest viciu. A fuma creste riscul pierderii implantului, mai ales daca este slab calitativ.
- In SUA, se recomanda renuntarea la fumat cu cel putin una-doua saptamani inainte de interventie si doua luni dupa punerea implantului. Evident, solutia cea mai sigura este, categoric, sa renuntati definitiv la fumat.
- Fumatul afecteaza negativ fluxul sangvin catre osul si tesusuturile ce inconjoara dintii.
- Reduce densitatea si calitatea structurala osoasa.
- Creste incidenta inflamatiilor in zona implantului.
- Afecteaza rata de succes a grefelor de os.
3. Evitarea mestecarii de alimente dure
- nu muscati direct din alimente dure – o alternativa este sa taiati mancarea in bucati mai mici.
Grija dupa amplasarea implantului dentar este foarte importanta.
Medicul specialist va supraveghea starea de sanatate a dintilor si implanturilor dumneavoastra, asadar va asteptam la Clinica Sfantul Stefan pentru tratamente de top si odata la 6 luni, pentru profilaxie.
Ulterior inserarii implanturilor dentare, dumneavoastra jucati rolul cheie in pastrarea sanatatii orale.
Nu neglijati importanta ingrijirii orale, daca doriti sa aveti mereu zambetul ca si carte de vizita!